Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

Λύσεις για τη δυσκοιλιότητα

πηγή: www.holisticharmony.com/greek/


Λύσεις για τη δυσκοιλιότητα
Ανθρώπινη Αρμονία - Tόμος 1 Φυλλάδιο αρ. 47




Τι είναι δυσκοιλιότητα;
Με τον όρο ‘δυσκοιλιότητα’ εννοούμε τα προβλήματα στην κινητικότητα των εντέρων. Τα περιττώματά σας μπορούν να είναι πολύ σκληρά, καθιστώντας δύσκολη την αφόδευση. Ή μπορεί να αισθάνεστε ότι θέλετε να έχετε άλλη μια κένωση, ενώ είχατε μόλις μία.
Πόσο συχνά θα έπρεπε να έχω αφόδευση;
Όχι ο καθένας μας έχει αφόδευση μία φορά την ημέρα. Μην πιστέψετε αυτό που λέγεται, ότι δηλαδή πρέπει να έχετε μια αφόδευση την ημέρα, για να είστε "κανονικοί". Κανονικός μπορεί να είναι κανείς έχοντας μια σειρά αφοδεύσεων από 3 φορές ημερησίως ως 3 φορές εβδομαδιαίως. Μπορεί απλώς να είστε δυσκοίλιοι, εάν αρχίζετε να έχετε κενώσεις εντέρων πολύ λιγότερο συχνά από ότι συνήθως.
Τι προκαλεί τη δυσκοιλιότητα;
Όπως τα τρόφιμα που τρώτε περνούν μέσα από την πεπτική οδό, το σώμα σας παίρνει από αυτά τα τρόφιμα θρεπτικές ουσίες και νερό. Αυτή η διαδικασία δημιουργεί μία κένωση, η οποία κινείται μέσω των εντέρων σας με συστολές μυών (μύες που κάνουν συμπιεστικές κινήσεις).
Διάφοροι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν αυτήν τη διαδικασία. Αυτοί περιλαμβάνουν το να μην καταναλώνετε αρκετά υγρά, το να μην είστε αρκετά δραστήριοι/ κινητικοί, το να μην τρώτε αρκετές τροφές με ίνες, το να παίρνετε ορισμένα φάρμακα, το να μην πηγαίνετε στην τουαλέτα, όταν νοιώθετε την ανάγκη και το να κάνετε τακτική χρήση καθαρτικών. Οποιαδήποτε από αυτές τις αιτίες μπορεί να αναγκάσει τις κενώσεις να κινηθούν πιο αργά μέσα στα έντερά σας, πράγμα που οδηγεί στη δυσκοιλιότητα.
Συμβουλές για την πρόληψη της δυσκοιλιότητας
* Μην αντιστέκεστε στην ανάγκη να πάτε στην τουαλέτα.
* Αφιερώστε χρόνο στο να έχετε μια κένωση. Ένας καλός χρόνος μπορεί να είναι μετά από το πρόγευμα ή οποιοδήποτε άλλο γεύμα.
* Τρώτε περισσότερες τροφές με φυτικές ίνες.
* Πίνετε άφθονα υγρά - τουλάχιστον 8 ποτήρια ημερησίως. Τα υγρά μπορούν να είναι νερό, χυμοί, σούπες, τσάι και άλλα ποτά.
* Μην παίρνετε καθαρτικά πάρα πολύ συχνά.
* Ασκηθείτε ή κινηθείτε περισσότερο.
Πώς αντιμετωπίζεται η δυσκοιλιότητα;
Το μυστικό στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας είναι το να τρώτε αρκετές φυτικές ίνες και να πίνετε αρκετά υγρά. Αυτό βοηθά τις κενώσεις σας να κινηθούν δια μέσου των εντέρων σας -με την αύξηση του όγκου τους- και να τις καταστήσει μαλακότερες. Η αύξηση της άσκησης θα βοηθήσει επίσης.
Μιλήστε με τον οικογενειακό σας γιατρό εάν παρατηρήσετε κάποιο αίμα στις κενώσεις σας, εάν η δυσκοιλιότητα είναι κάτι νέο και ασυνήθιστο για σας, εάν είστε δυσκοίλιοι για 3 εβδομάδες ή περισσότερο, ή εάν πονάτε.
Τι θα έπρεπε να τρώω;
Τρώτε άφθονες φυτικές ίνες: 2 έως 4 μερίδες φρούτα και 3 έως 5 μερίδες λαχανικά την ημέρα είναι ιδανικά. Προσθέστε τροφές με ίνες στη διατροφή σας καταναλώνοντας δημητριακά που περιέχουν πίτουρο ή προσθέτοντας πίτουρο σαν συμπλήρωμα στο γεύμα των φρούτων ή των δημητριακών σας.
Εάν προσθέσετε την ίνα στη διατροφή σας, αρχίστε αργά και βαθμιαία αυξήστε την ποσότητα. Αυτό θα βοηθήσει να μειώσετε τα αέρια και το φούσκωμα ή τον τυμπανισμό. Σιγουρευτείτε επίσης ότι πίνετε άφθονο νερό.
Τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες
Ζ Μη επεξεργασμένο σταρένιο πίτουρο
Ζ Ανεπεξέργαστα δημητριακά για το πρόγευμα
Ζ Αλεύρι από ολόκληρο τον σπόρο σταριού και σίκαλης
Ζ Ψωμιά με σπόρους, όπως ψωμί με ολόκληρους σπόρους σταριού, σίκαλη ή pumpernickel
Ζ Φρέσκα φρούτα
Ζ Ξηροί καρποί, όπως δαμάσκηνα, βερίκοκα και σύκα
Ζ Λαχανικά
Ζ Όσπρια, όπως τα ρεβύθια, τα ψημένα φασόλια και τα φασόλια Λίμα
Θα έπρεπε να χρησιμοποιήσω τα καθαρτικά;
Τα καθαρτικά πρέπει συνήθως να αποφεύγονται. Δεν συνίσταται η μακροχρόνια χρήση τους. Εξαίρεση σε αυτό αποτελούν τα καθαρτικά που δίνουν όγκο. Τα καθαρτικά που δίνουν όγκο ενεργούν με φυσικό τρόπο προσθέτοντας όγκο και νερό στις κενώσεις σας, έτσι ώστε να μπορούν να περάσουν ευκολότερα μέσω των εντέρων σας. Τα καθαρτικά που δίνουν όγκο μπορούν να χρησιμοποιηθούν κάθε ημέρα. Στα καθαρτικά περιλαμβάνονται: το πίτουρο βρώμης, το psyllium (ένα εμπορικό σήμα: Lepicol ή Metamucil), polycarbophil (ένα εμπορικό σήμα: FiberCon) και methylcellulose (ένα εμπορικό σήμα: Citrucel).

περισσότερα... http://www.holisticharmony.com/greek/arthra-periodika/47const.asp

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου