Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

Γιατί εξαφανίζονται οι μέλισσες;

πηγή: www.metafysiko.gr

Γιατί εξαφανίζονται οι μέλισσες;

Η κατάρρευση των πληθυσμών των μελισσών, που ανησυχεί τους αγρότες σε πολλές χώρες, έχει πολλαπλές αιτίες στις οποίες περιλαμβάνεται η εξαφάνιση της άγριας υπαίθρου που προσέφερε στα έντομα μια διαιτητική ποικιλία, ανακοίνωσε σήμερα ένας γερμανός καθηγητής της Βιολογίας.

Μερικοί γερμανοί μελισσοκόμοι έχασαν τον περασμένο χειμώνα όλες τις μέλισσές τους.

"Πρόκειται σχεδόν για μια φυσική καταστροφή", δήλωσε ο Γιούργκεν Τάουτς του Πανεπιστημίου του Βίρτσμπουργκ.

Ο εθνικός μέσος όρος των απωλειών μελισσών στη Γερμανία ήταν 30%, μολονότι ο χειμώνας ήταν ήπιος. Υπό κανονικές συνθήκες, μια μείωση του πληθυσμού των κυψελών κατά περίπου 10% είναι φυσιολογική σ' ένα γερμανικό χειμώνα.

Η άμεση αιτία για τους περισσότερους θανάτους μελισσών είναι το ζωύφιο varroa, το οποίο μολύνει τις μέλισσες, αλλά τα έμμεσα αίτια για την έλλειψη ανοσίας των εντόμων στο παράσιτο αυτό και στις ασθένειες ποικίλουν πολύ, δήλωσε ο Τάουτς. Επέρριψε την ευθύνη σε προγράμματα εκτροφής που δημιούργησαν υπάκουες, ασθενικές μέλισσες.

"Σήμερα χρειάζεται το ένα δέκατο των ζωυφίων που θα χρειάζονταν πριν από μια δεκαετία για να εξοντώσουν ένα μελίσσι", δήλωσε.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, οι θάνατοι των μελισσών οφείλονται επίσης στη σύγχρονη γεωργία, που χρησιμοποιεί μεγαλύτερες ποσότητες εντομοκτόνων και καλλιεργεί τεράστιες σοδειές με αποτέλεσμα να εξαφανίζεται η ποικιλία από τη διατροφή των μελισσών. "Η μη ισορροπημένη διατροφή των μελισσών τις κάνει ασθενικές και ευάλωτες στις ασθένειες", δήλωσε.

Ο Τάουτς συμβουλεύει τους αγρότες να αφήνουν τα χορτάρια να μεγαλώνουν στις άκρες των δρόμων και να μειώσουν τη χρήση των εντομοκτόνων, αν θέλουν να βοηθήσουν τις μέλισσες.
Πηγή ΑΠΕ
__________________
κανεις δεν εμαθε σκοποβολη πυροβολωντας το κεφαλι του

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου