Παρασκευή 28 Αυγούστου 2009

Αρχαιότητα και Κίνα στην 7η ΔΕΒΘ

Αρχαιότητα και Κίνα στην 7η ΔΕΒΘ

Ολγα Σελλα

ΒΙΒΛΙΟ. Η πρώτη είδηση είναι ότι η 7η Διεθνής Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, που διοργανώνει κάθε χρόνο το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, δεν θα γίνει στα τέλη Μαΐου, όπως όλα τα προηγούμενα χρόνια αλλά από 22 ώς 25 Απριλίου 2010, επιχειρώντας να προσελκύσει μ’ αυτόν τον τρόπο περισσότερους μαθητές και φοιτητές. Στους χώρους της HELEXPO φυσικά.

Η δεύτερη είδηση είναι η θεματική ενότητα στην οποία θα είναι αφιερωμένη η 7η ΔΕΒΘ: «Η αρχαιότητα και εμείς», παρουσιάζοντας βιβλία που θα καλύπτουν τους τομείς γλώσσα, λογοτεχνία, ιστορία, φιλοσοφία, επιστήμες του ανθρώπου, τέχνη και αρχιτεκτονική, γεωγραφία, επιστήμες, νομικά, ταξιδιωτικά, λαογραφία, μαγειρική κ.λπ. Γιατί «η αρχαιότητα αποτελεί πρόκληση για τον σύγχρονο άνθρωπο. Εχει τροφοδοτήσει τη λογοτεχνία μας, κι έχει καθοριστικό ρόλο στην Ιστορία της Φιλοσοφίας και των Επιστημών του ανθρώπου», λέει η διευθύντρια του ΕΚΕΒΙ, Κατρίν Βελισσάρη στο σύντομο σημείωμά της. Και προσθέτει: «Ωστόσο η αρχαιότητα δεν καθορίζεται μόνο χρονικά, περιέχει και το στοιχείο της εντοπιότητας. Λέγοντας “Η αρχαιότητα και εμείς”, εννοούμε αυτή την αρχαιότητα από την οποία προήλθαμε, και η οποία είναι ζωντανή στη γλώσσα και στον πολιτισμό μας. Η αρχαιότητα είναι παρούσα ώς σήμερα, αλληλοσυνδέεται - η αρχαιότητα των πολιτισμών της Μεσογείου αλλά και της Περσίας, της Ινδίας και της Κίνας, η οποία θα είναι και η τιμώμενη χώρα στην 7η ΔΕΒΘ».

Η τελευταία πληροφορία ήταν ήδη γνωστή. Εκείνο που δεν ήταν γνωστό ήταν η αφίσα της 7ης ΔΕΒΘ, που παρουσιάζει σήμερα για πρώτη φορά η «Κ»: οι ανοιγμένες σελίδες ενός βιβλίου που καταλήγουν στο ράμφος ενός πουλιού. Το πέταγμα της ανάγνωσης.

Πηγή: http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου