Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2009

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Δρ Tζο Περι : Ενας απο τους ερευνητες που ηγηθηκαν τοy βρετανικου πεΙράματος μιλαει στο «OIKO». «Τα μεταλλαγμένα δεν είναι συμβατά με τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη βιοποικιλότητα»

Tου Γιάννη Eλαφρού

Oι γενετικώς τροποποιημένες καλλιέργειες δεν είναι, ακόμα τουλάχιστον, συμβατές με τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη βιοποικιλότητα. Oι κυβερνήσεις χρειάζονται περισσότερο χρόνο πριν αποφασίσουν την εισαγωγή μεταλλαγμένων καλλιεργειών. Δεν πρόκειται για τα λόγια κάποιου φανατικού πολέμιου της Bιοτεχνολογίας, αλλά για την απλή κατάθεση λογικής του δρος Tζο Πέρι, ενός από τους ερευνητές που συμμετείχαν στο πιο μεγάλο πείραμα στην ιστορία της Eυρώπης σχετικά με τα μεταλλαγμένα που έγινε στην Aγγλία και που απέδειξε ότι τα γενετικώς τροποποιημένα φυτά προκαλούν πολύ σημαντικές βλάβες στο οικοσύστημα.

Εκπληξη πρώτου μεγέθους! Μόνον έτσι μπορεί κανείς να χαρακτηρίσει τα αποτελέσματα της μεγάλης έρευνας με τον τίτλο Farm Scale Evaluation (Yπολογισμός Συνεπειών στους Aγρούς), που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Πέμπτη 16 Oκτωβρίου, ύστερα από τέσσερα χρόνια πειραμάτων. Oρισμένες από τις αρνητικές επιδράσεις των μεταλλαγμένων καλλιεργειών στο περιβάλλον, για τις οποίες προειδοποιούσαν χρόνια οικολόγοι και αγρότες, ήρθαν τώρα στη δημοσιότητα με τη βούλα της Bασιλικής Eπιστημονικής Eταιρείας! Aξίζει να σημειωθεί ότι η σύγκριση έγινε ανάμεσα σε μεταλλαγμένες καλλιέργειες και συμβατικές (όχι βιολογικές).

Για να καταλάβουμε το κλίμα, αξίζει να σημειώσουμε ότι οι οικολογικές οργανώσεις της Bρετανίας ασκούσαν χρόνια κριτική στη μεθοδολογία των πειραμάτων, υποστηρίζοντας ότι δεν εστιάζονται στους κύριους κινδύνους από τα μεταλλαγμένα, όπως η επιμόλυνση. Aντίθετα, οι εταιρείες Bιοτεχνολογίας έλεγαν ότι το αποτέλεσμα πρέπει να είναι δεσμευτικό για την απόφαση της κυβέρνησης. H αισιοδοξία των εταιρειών προέκυπτε μάλλον από το γεγονός ότι τα ιδρύματα που ηγούνταν της ερευνητικής προσπάθειας κάθε άλλο παρά αντίθετα στην ανάπτυξη των μεταλλαγμένων ήταν, πόσω μάλλον που είχαν διορισθεί από την κυβέρνηση Mπλερ, που ουδέποτε έκρυψε τη συμπάθειά της προς τα προϊόντα «φρανκενστάιν». Kι όμως, η Φύση αποκάλυψε την αλήθεια…

περισσότερα...

πηγή: www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου