Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

Απλοί κανόνες εξοικονόμησης με κέρδος τον 13ο μισθό...

Πώς περιορίζονται οι δαπάνες για καύσιμα, ρεύμα, τηλέφωνα και κάρτες

Του Λεωνιδα Στεργιου / Lstergiou@kathimerini.gr

Το ότι πίνοντας αρκετό νερό μπορούμε να εξοικονομήσουμε έως 33% από το κόστος της... βενζίνης ή το ότι ένας εκτυπωτής μπορεί να καίει περισσότερο ρεύμα από ό,τι το ψυγείο, ίσως, τα γνωρίζουν λίγοι. Ομως, όσο η κρίση γίνεται πιο βαθιά και κόβονται εισοδήματα και μισθοί τόσο πιο πολλά θα μαθαίνουμε για να μειώνουμε το κόστος του νοικοκυριού μας, αλλά και για να αυξάνουμε το οικογενειακό εισόδημα.

Από έρευνα που πραγματοποίησε η «Κ» προκύπτει ότι ένα μέσο ελληνικό νοικοκυριό, με τρία μέλη, που κατοικεί σε δικό του διαμέρισμα 120 τ.μ. και έχει δύο αυτοκίνητα (1.800 κ.εκ. και 1.200 κ.εκ.) μπορεί να εξοικονομήσει μέχρι 1.860 ευρώ τον χρόνο με απλές κινήσεις. Η εξοικονόμηση αυτή αντιστοιχεί σε περίπου έναν καλό μισθό και γίνεται χωρίς να στερηθεί τίποτα η οικογένεια από όσα απολάμβανε μέχρι σήμερα. Αν μάλιστα γίνουν και περικοπές ορισμένων «περιττών», τότε η εξοικονόμηση μπορεί να αντιστοιχεί σε πάνω από δύο μισθούς τον χρόνο.

Ανοίγοντας ένα blog ή μια προσωπική ιστοσελίδα ή συμπληρώνοντας έρευνα αγοράς επί πληρωμή, το οικογενειακό εισόδημα μπορεί να αυξηθεί κατά τουλάχιστον 1.000 ευρώ τον χρόνο. Σήμερα υπάρχουν προγράμματα από μηχανές αναζήτησης στο Ιντερνετ που τοποθετούν διαφημίσεις σε ιστοσελίδες δωρεάν. Ομως, κάθε κλικ στη διαφήμιση αποτελεί κέρδος για τον ιδιοκτήτη της ιστοσελίδας. Επίσης, υπάρχουν πολλές -κυρίως διαδικτυακές- εταιρείες έρευνας αγορών που πληρώνουν για τη συμπλήρωση ερωτηματολογίων (συνήθως από 7 ευρώ το ένα).

Για το νοικοκυριό του παραδείγματός μας, το συνολικό κόστος πετρελαίου, βενζίνης και ηλεκτρικής ενέργειας φτάνει τα 4.200 ευρώ τον χρόνο (μέτρια κατανάλωση). Το κόστος αυτό μπορεί να μειωθεί κατά 1.180 ευρώ το έτος. Για παράδειγμα, ρυθμίζοντας τον θερμοστάτη για τη θέρμανση τον χειμώνα στους 19 βαθμούς και το καλοκαίρι για την ψύξη στους 24-25 βαθμούς. Κάθε βαθμός αύξησης τον χειμώνα ή μείωσης της θερμοκρασίας το καλοκαίρι σημαίνει επιπλέον επιβάρυνση κατά 8%-10%. Αν σβήνουν τα φώτα στα δωμάτια όπου δεν χρειάζεται φωτισμός, η ετήσια μείωση του κόστους υπολογίζεται σε 15%. Τα καθαρά παράθυρα (φωτισμός), η αντικατάσταση των καμένων λαμπτήρων και χαλασμένων ντουί μπορεί να μειώσουν το κόστος κατά 15%. Το σβήσιμο συσκευών που δεν λειτουργούν, π.χ. TV, fax, εκτυπωτής κ.λπ., απαλλάσσει αρκετά ευρώ τον χρόνο. Για παράδειγμα, ένας υπολογιστής σε κατάσταση αναμονής καίει ρεύμα 15 ευρώ το έτος. Αν τον κλείνουμε, όταν δεν τον χρειαζόμαστε, γλιτώνουμε το κόστος αυτό, σύμφωνα με τη WWF. Υπάρχουν πολλές ενεργοβόρες συσκευές που φαίνονται «αθώες». Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το κόστος κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας ενός έγχρωμου εκτυπωτή (μη ενεργειακά αποδοτικός) ανέρχεται σε 54 ευρώ τον χρόνο. Το αντίστοιχο κόστος ενός ψυγείου (ενεργειακά αποδοτικό) είναι 25 ευρώ τον χρόνο.

Βενζίνη

Φροντίζοντας, για παράδειγμα, να μην οδηγούμε νευρικά και τα λάστιχα να έχουν τη σωστή πίεση, η εξοικονόμηση βενζίνης μπορεί να ξεπεράσει το 33%. Στοιχεία και έρευνες της Shell δείχνουν ότι οι καλά ενυδατωμένοι οδηγοί είναι πιο συγκεντρωμένοι, δεν οδηγούν νευρικά και αποφεύγεται έτσι επιπλέον κόστος κατά 30%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου