Δευτέρα 11 Μαΐου 2009

Κοινοτικοί πόροι διοχετεύονται σε τομείς που έχουν άμεση ανάγκη στήριξης

Κοινοτικοί πόροι διοχετεύονται σε τομείς που έχουν άμεση ανάγκη στήριξης

Της Ευγενιας Tζωρτζη

Η αυλαία για το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς ανοίγει την προσεχή εβδομάδα με τις πρώτες δαπάνες να καταχωρίζονται στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ), που αναβαθμίστηκε για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του 4ου χρηματοδοτικού πακέτου. Δύο χρόνια μετά την επίσημη έναρξη του ΕΣΠΑ, η ενεργοποίηση του μηχανισμού υποδοχής των πρώτων δαπανών σημαίνει ότι, έστω και με καθυστέρηση, τα γρανάζια της μηχανής αρχίζουν αργά να κινούνται, με στόχο οι διαδικασίες υλοποίησης να επιταχυνθούν με την εκπνοή του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.

Η κυβερνητική αισιοδοξία για το κλείσιμο του Γ΄ ΚΠΣ, χωρίς απώλειες, φαίνεται να βρίσκει έρεισμα στις διαδοχικές παρατάσεις που δόθηκαν, η πρώτη λόγω των πυρκαγιών και η δεύτερη λόγω της οικονομικής κρίσης, παρατείνοντας τον χρόνο απορρόφησης των κονδυλίων έως το τέλος του 2009. Ως από μηχανής θεός λειτουργεί και η επέκταση της ρήτρας ευελιξίας από το ±2% στο ±10%, δυνατότητα που δόθηκε από την Επιτροπή έπειτα από αίτημα της Πορτογαλίας. Η εξέλιξη αυτή επιτρέπει την υπερδέσμευση πόρων σε ποσοστό έως και 10%, αντί του αυστηρού 2% που προβλεπόταν μέχρι σήμερα, επιτρέποντας το κλείσιμο των προγραμμάτων σε επίπεδο άξονα. Η κυβέρνηση στην παρούσα φάση φαίνεται να αναπροσαρμόζει τις προτεραιότητές της, προτάσσοντας τις δράσεις για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την ανακούφισή τους από τις επιπτώσεις της κρίσης. Για το λόγο αυτό οι πρώτες δαπάνες που θα καταγραφούν στο ΟΠΣ θα είναι της κατηγορίας των κρατικών ενισχύσεων, στις οποίες εντάσσονται δράσεις, όπως η γυναικεία επιχειρηματικότητα και το νεανικό επιχειρείν, που προκηρύχθηκαν από το ΥΠΑΝ.

Ενίσχυση μικρομεσαίων

Η έμφαση πλέον δίδεται στον νέο κύκλο για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ύψους 1 δισ. ευρώ, που έχουν προαναγγείλει οι υπουργοί Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Γιάννης Παπαθανασίου και Κωστής Χατζηδάκης. Η γενική γραμματεία επενδύσεων προσανατολίζεται στην προδημοσίευση της σχετικής προκήρυξης, προκειμένου όπως εξηγεί ο γενικός γραμματέας κ. Σπύρος Ευσταθόπουλος να ενημερωθούν εγκαίρως οι ενδιαφερόμενοι και να κερδηθεί πολύτιμος χρόνος προετοιμασίας μέχρι τη δημοσίευση της προκήρυξης. Την Παρασκευή ολοκληρώθηκε η διαδικασία επιλογής των προσωρινών δικαιούχων, μέσω διεθνούς διαγωνισμού που ανέδειξε 27 τράπεζες. Στο υπουργείο Οικονομίας εργάζονται για την προετοιμασία των υπολοίπων προγραμμάτων μεταξύ των οποίων τα μέτρα για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων, ενώ το καλοκαίρι αναμένεται να ολοκληρωθεί και η προεργασία για την εκπόνηση των προγραμμάτων χρηματοδότησης Jeremie, μέσω των οποίων θα διατεθούν περί τα 100 εκατ. ευρώ ανακυκλούμενης πίστωσης προς μικρές επιχειρήσεις start ups.

Κρίσιμο θέμα για την αποφυγή λαθών του παρελθόντος και την αποτελεσματική υλοποίηση των έργων που θα ενταχθούν στο ΕΣΠΑ είναι η διαχειριστική επάρκεια των φορέων, είτε πρόκειται για φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, νομαρχίες, περιφέρειες, είτε για εταιρείες που ανήκουν στον ιδιωτικό τομέα, μη κυβερνητικές οργανώσεις κ.ά. Σημειώνεται ότι χωρίς πιστοποιητικό διαχειριστικής επάρκειας, κανένας δικαιούχος, δεν μπορεί να προκηρύξει έργα και μέχρι στιγμής 400 φορείς, από τους 600 που υπέβαλαν συνολικά αίτηση, πέρασαν το τεστ, παίρνοντας την πολυπόθητη πιστοποίηση. Αν και ο αριθμός των πιστοποιημένων φορέων θεωρείται ικανοποιητικός σε σχέση με τις αιτήσεις, η διαχειριστική επάρκεια των δήμων της χώρας παραμένει το ζητούμενο, που αναμένεται να αντιμετωπιστεί οριστικά μέσα από τη σύσταση της «Δήμος Α.Ε».

πηγή: www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου