Τρίτη 7 Απριλίου 2009

Tοξικές ουσίες των ηλεκτρονικών υπολογιστών

«Τι προκαλούν οι τοξικές ουσίες των ηλεκτρονικών υπολογιστών»

Μόλυβδος:

Βλάπτει το κεντρικό και περιφερειακό νευρικό σύστημα, το κυκλοφοριακό σύστημα, τα νεφρά και το αναπαραγωγικό σύστημα. Επηρεάζει επίσης το ενδοκρινές σύστημα καθώς και την ανάπτυξη εγκεφάλου των παιδιών.

Κάδμιο:

Βλάπτει κυρίως τα νεφρά.

Υδράργυρος:

Μπορεί να προκαλέσει βλάβη στον εγκέφαλο και στα νεφρά. Ιδιαίτερα ευαίσθητα στο στοιχείο αυτό είναι τα έμβρυα. Στο νερό ο υδράργυρος μετασχηματίζεται σε μεταθυλιωμένο υδράργυρο. Υπολογίζεται ότι το 22% της ετήσιας παγκόσμιας κατανάλωσης υδραργύρου χρησιμοποιείται στον ηλεκτρονικό εξοπλισμό.

Εξασθενές χρώμιο:

Διαπερνά τις μεμβράνες των κυττάρων και απορροφιέται, με αποτέλεσμα να μολύνει τα κύτταρα. Το χρώμιο μπορεί να προκαλέσει και ζημιά στο DNA.

Πλαστικά:

Τα πλαστικά ενός μέσου υπολογιστή ζυγίζουν πάνω από 2.5 κιλά. Όταν το πλαστικό καίγεται σε μια ορισμένη θερμοκρασία απελευθερώνει διοξίνες.

Βρωμιωμένοι καταστολείς σπινθήρα:

Χρησιμοποιούνται στα πλαστικά κουτιά του ηλεκτρονικού εξοπλισμού και στις πλακέτες κυκλωμάτων. Είναι καρκινογόνοι.

Βάριο:

Είναι ένα μαλακό αργυροειδές. Προκαλεί εγκεφαλικό οίδημα, αδυναμία μυών, βλάβη στην καρδιά, στο συκώτι και στον σπλήνα καθώς και αρρυθμίες στην καρδιά.

Βηρύλλιο:

Είναι καρκινογόνος ουσία και βλάπτει κυρίως τους πνεύμονες. Η χρόνια έκθεση στο βηρύλλιο μπορεί να προκαλέσει μια ασθένεια, η οποία ονομάζεται Χρόνια Πάθηση Βηρυλλίου. Μπορεί ακόμα να προκαλέσει και μια σπάνια μορφή δερματοπάθειας με πολλαπλά συμπτώματα.

Μελάνια:

Τα βασικό συστατικό του μαύρου μελανιού είναι ο μαύρος άνθρακας. Η εισπνοή του αλλά και η έκθεση σε αυτόν μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό της αναπνευστικής οδού. Η Διεθνής Επιτροπή αντικαρκινικού αγώνα έχει ταξινομήσει τον μαύρο άνθρακα και ως καρκινογόνο.

Φώσφορος και πρόσθετες ουσίες:

Σύμφωνα με τον Αμερικανικό Στρατό, το φωσφορικό επίστρωμα μιας οθόνης καθοδιού σωλήνα είναι εξαιρετικά τοξικό, ιδιαίτερα για όσους αποσυναρμολογούν τέτοιες οθόνες με γυμνά χέρια.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου