Τρίτη 7 Απριλίου 2009

Όποιος σκέφτεται να υιοθετήσει ένα παιδί

«Τι πρέπει να ξέρει όποιος σκέφτεται να υιοθετήσει ένα παιδί»

  1. Το προς υιοθεσία παιδί πρέπει να είναι τουλάχιστον 3 μηνών. Νωρίτερα απαγορεύεται να δοθεί συναίνεση των φυσικών γονέων.
  2. Στις περιπτώσεις ιδιωτικών υιοθεσιών, ακόμα και αν οι βιολογικοί γονείς δώσουν το παιδί αμέσως μετά τη γέννηση του στους θετούς, η νομική διαδικασία δεν μπορεί να ξεκινήσει πριν από τη συμπλήρωση του τριμήνου.
  3. Δικαίωμα υιοθεσίας έχουν ενήλικες ηλικίας μεταξύ 30 και 60 ετών.
  4. Η διαφορά ηλικίας μεταξύ θετού γονιού και παιδιού δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 18 και μεγαλύτερη από 50 χρόνια.
  5. Σε ειδικές περιπτώσεις, η διαφορά ηλικίας μπορεί να φτάσει τα 15 χρόνια.
  6. Απαιτούνται διάφορα δικαιολογητικά εκ μέρους των υποψήφιων γονιών, όπως λευκό ποινικό μητρώο, ιατρικές εξετάσεις που αποκλείουν σημαντικές νόσους.
  7. Μαζί με τα παραπάνω, στο Πολυμελές Πρωτοδικείο που τελεί την υιοθεσία κατατίθεται και έκθεση κοινωνικού λειτουργού, η οποία βεβαιώνει πως η δρομολογούμενη υιοθεσία είναι επ’ ωφελεία του παιδιού.
  8. Οι πλούσιες οικογένειες δεν έχουν ουσιαστικό προβάδισμα αλλά οι άπορες έχουν μειωμένες ελπίδες υιοθεσίας.
  9. Τα ιδρύματα πραγματοποιούν μια συνάντηση τον μήνα με ενδιαφερόμενους γονείς, όπου γίνεται ενημέρωση περί του θεσμού της υιοθεσίας και ακολουθεί συμπλήρωση αίτησης και ενδελεχούς ερωτηματολογίου από γονείς. Ύστερα από λίγους μήνες θα ειδοποιηθούν για την έναρξη συναντήσεων με κοινωνική λειτουργό και ψυχολόγο. Σε διάστημα που ποικίλει κατά περίπτωση, κατατίθεται η έκθεση των ειδικών στο επιστημονικό και διοικητικό συμβούλιο του ιδρύματος και στη συνέχεια οι γονείς ακολουθώντας χρονολογική σειρά προτεραιότητας, έρχονται σε επαφή με τα υποψήφια παιδιά που έχει υποδεικνύει η κοινωνική λειτουργός. Μετά την οριστικοποίηση της επιλογής, ακολουθεί η 15μερη περίοδος προσαρμογής μεταξύ γονιών και παιδιού, πάντα στον χώρο του ιδρύματος.
  10. Στις ιδιωτικές υιοθεσίες συνδετικός κρίκος μεταξύ φυσικών και θετών γονιών είναι συνήθως δικηγόροι και γυναικολόγοι. Συνίσταται επίσης η επαφή με τις κοινωνικές υπηρεσίες και την κατάθεση των δικαιολογητικών, ακολουθεί το δικαστήριο, όπου παρουσιάζονται βιολογικοί και θετοί γονείς, αλλά σε διαφορετικές μέρες.
  11. Διακρατικές υιοθεσίες πραγματοποιούνται μεν αλλά μόνον από Βουλγαρία, δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν έχει ακόμη επικυρώσει τη Σύμβαση της Χάγης για την Προστασία των Παιδιών και τη Συνεργασία στη Διακρατική Υιοθεσία.

Τα ιδρύματα που διαθέτουν παιδιά προς υιοθεσία είναι:

    • Το Κέντρο Βρεφών «Μητέρα»- 210 2619700/ηλικία παιδιών 0-4 ετών.
    • Η Παιδόπολη Άγιος Ανδρέας- 210 9811067/ ηλικία παιδιών 6-12 ετών.
    • Το Αναρρωτήριο Πεντέλης- 210 8043230/ ηλικία παιδιών 0-6 ετών
    • Το Δημοτικό Βρεφοκομείο Άγιος Στυλιανός- 2310 939860/ ηλικία 0-4 ετών.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου